Práca v Rakúsku na farme

Tak ako cestovný ruch, ponúka sezónne práce v Rakúsku i poľnohospodárstvo. Na rozdiel od práce, napríklad v hoteli, kde je možné pracovať počas leta aj niekoľko mesiacov, práca v Rakúsku na farme môže byť niekedy len niekoľko týždňová brigáda, pokiaľ ide len o zber úrody. Napriek tomu je práca na farme v zahraničí veľmi obľúbená, aj kvôli tomu, že na uchádzačov nie sú kladené príliš vysoké nároky a môže ju vykonávať takmer hocikto.

Práca na farme v Rakúsku

Aj napriek tomu, že poľnohospodárstvo má len malý podiel na tvorbe hrubého domáceho produktu, poskytuje zamestnanie mnohým Rakúšanov a počas sezónnych prác aj veľkému množstvu cudzincov.

Po celom Rakúsku sú roztrúsené tisíce fariem. Od malých rodinných, až po veľké poľnohospodárske podniky, ktoré obhospodarujú veľké plochy pozemkov.

Čo sa v Rakúsku pestuje a zbiera

V Rakúsku sa pestuje široké spektrum poľnohospodárskych plodín. Okrem obilia, kukurice a cukrovej repy tiež veľké množstvo rôznych druhov zeleniny. Predovšetkým pestovanie zeleniny znamená príležitosť pre študentov, ale nie len pre nich, zarobiť si počas letných mesiacoch nejaké peniaze. V Rakúsku sa vo veľkom pestuje napríklad, cibuľa, mrkva, rôzne šaláty, paradajky, uhorky, alebo špargľa či kapusta.

Okrem týchto druhov zeleniny sa pestuje aj ďalšie, napríklad zemiaky, zeler, petržlen, špenát, atď.

Zelenina sa pestuje na poliach, ale aj v skleníkoch či fóliovníkoch. Skleníky a fóliovníky sa využívajú na vytvorenie lepších podmienok, napríklad pre pestovanie paradajok a uhoriek. Rakúsko významne ovplyvnil trend ekologického poľnohospodárstva a mnoho fariem sa zameralo na produkciu bio zeleniny.
Okrem pestovania zeleniny sa v Rakúsku, vo veľkej miere pestuje aj ovocie, predovšetkým hrozno na výrobu vína. (Veltlínske zelené, rizling a pod.)

Čo znamená práca na farme

Predovšetkým malé farmy si najímajú sezónnych pracovníkov len na obdobie zberu, ktoré môže trvať od niekoľkých týždňov až po niekoľko mesiacov a to v závislosti od druhu pestovanej zeleniny alebo ovocia.

Pokiaľ sa nejedná len o zber ovocia a zeleniny, práca na farme so sebou prináša aj starostlivosť o rastliny a ďalšie pomocné poľnohospodárske práce. So samotným zberom sa vykonávajú tiež ďalšie činnosti a to triedenie zeleniny alebo ovocia a ich balenie.

Kde hľadať brigádu na farme v Rakúsku

Väčšinu územia Rakúska pokrývajú Alpy, ktoré vymedzujú oblasti, kde je možné pestovať ovocie a zeleninu, a kde je teda možné hľadať brigádu.

Medzi úrodné oblasti patrí na severe Rakúska Podunajsko, na severovýchode viedenská panva (ktorá zásobuje so zeleninou Viedeň) a oblasť na východe Rakúska pozdĺž hranice s Maďarskom (Burgenland). Vinárstvu sa darí predovšetkým v Burgenlande, ale aj v oblasti viedenskej panvy.

Zatiaľ čo niektoré druhy zeleniny sa zbierajú počas celého leta, iné len v určitom, kratšom období. Špargľa sa napríklad zbiera zhruba od polovice apríla do polovice júna (najviac v máji), hrozno koncom leta (hlavne v septembri).

Pracovné podmienky na farme

Na prácu na farme sú kladené len minimálne nároky na znalosť nemeckého jazyka. Dôležitá je skôr fyzická zdatnosť, keďže sa jedná o manuálnu prácu, preto je vhodná táto práca v Rakúsku pre mužov a ženy v dobrej kondícii. Pre vyšší výkon, od ktorého sa často odvíja aj plat je okrem kondície dôležitá aj zručnosť Obvykle je na farme zabezpečené ubytovanie, za pomerne nízky paušálny poplatok, niekedy aj pracovný odev a obuv. Za mesiac sa dá zarobiť niečo vyše tisíc eur, za prácu okolo osem hodín denne.

Ďalšie možnosti práce v Rakúsku

Nepochybne najširšie možnosti brigády ponúka zber ovocia a zeleniny, pracovné príležitosti je však možné hľadať aj v iných oblastiach poľnohospodárstva, alebo v odvetviach priemyslu, ktoré na poľnohospodársku výrobu nadväzujú, napríklad v potravinárskom priemysle.

V poľnohospodárstve je napríklad možné nájsť zamestnanie napríklad v živočíšnej výrobe (chov hovädzieho dobytka, ošípaných a oviec), ktorý má na celkovej poľnohospodárskej produkcii významný podiel. V potravinárskom priemysle je možné hľadať zamestnanie v podnikoch zaoberajúcich sa konzervovaním zeleniny, spracovaním mäsa alebo mlieka a podobne.

Súvisiace články:

Comments are closed.